Poprzedni temat «» Następny temat
deumati

Wiek: 30
Dołączył: 30 Mar 2013
Posty: 135
Otrzymał 11 piw(a)
Skąd: Nakło nad Notecią
Wysłany: 2015-11-24, 22:53   gołebie mieso

Witam kolegów. Mam takie pytanie. Jak myślicie ile powinno kosztować mięso gołębia żeby opłacała się hodowla?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
skun871 
Krystian Hrycaj

Wiek: 30
Dołączył: 14 Mar 2013
Posty: 411
Otrzymał 86 piw(a)
Skąd: Czerna okolice Bolesławca
Wysłany: 2015-11-25, 11:30   

Na tym kolego raczej nie zarobisz. (chodzi mi oczywiście o mięso). A jeżeli chodzi o hodowlę gołebi to znam takich co robią na tym pieniądze, ale mają drogie gołębie w rozpłodzie np. mewka polska, sroczki krótkodziobe, motyl warszawski. Oczywiście ich hodolwa jest nastawiona tylko na kasę. A cena parki wacha się od 1-7 tys.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
Krzysiek G

Dołączył: 28 Mar 2012
Posty: 1298
Otrzymał 212 piw(a)
Wysłany: 2015-11-25, 13:26   

Począwszy od lat 90-tych co jakiś czas pojawiają się próby zaszczepienia na polskim gruncie hodowli fermowej gołębi. Sam nawet się kiedyś do tego przymierzałem, niestety z przyczyn biurokratycznych, które są nie do przeskoczenia, gołębie na mięso jak najbardziej hodować można, ale pod żadnym pozorem NIE WOLNO gołębiego mięsa sprzedawać. Tego póki co nikt nie przeskoczył. Już nawet z ubojem na większą skalę były by niewyobrażalne problemy. Jedynym wyjściem było by dogadać się z jakąś fermą na Węgrzech czy we Francji i dostarczać tam żywe młódki. Najbardziej skłonni do współpracy są Węgrzy, ale trzeba by jednorazowo dostarczać całego tira młódków, nie mniej niż 5 tysięcy sztuk. Dasz radę tyle wyhodować? Sprawdzałem też opłacalność ekonomiczną i przy obecnych cenach było by to min. 3 zł za młódka, by wyszło na zero. Węgrzy zapłacili by jakieś 4 zł.chociaż woleli by mniej.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
foton 

Dołączył: 11 Kwi 2013
Posty: 116
Otrzymał 7 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: 2015-11-27, 17:55   

Niestety, nie z przyczyn biurokratycznych nie można prowadzić fermowej hodowli gołębi na mięso do spożycia dla ludzi. Po prostu, gołąb nie jest wpisany ustawowo jako zwierzę lub ptactwo rzeźne. Wpływowi ludzi doprowadzili do wpisania strusia jako zwierzę rzeźne, i może być hodowany i ubijany w Polsce, a mięso jest wprowadzane do obrotu detalicznego i nawet eksportowane.
Trzeba znaleźć w Sejmie posła z Komisji Rolnictwa, który chciałby się tą sprawą zająć. Jeśli gołąb zostałby wpisany do wykazu zwierząt rzeźnych, to byłyby opracowane przepisy nadzoru weterynaryjnego nad hodowlą gołębi na mięso, przepisy sanitarno-weterynaryjne dot. badania przed- i poubojowego oraz przepisy sanitarne dot. nadzoru nad obrotem mięsem gołębim w kraju. A ponieważ nie ma zapisu to nie ma przepisów i nie może być hodowli w tym kierunku w skali fermowej.
Póki co, każdy może trzymać gołębi na mięso ile chce. i ubijać je w domu do celów konsumpcyjnych.

Ale jest jeden wyjątek, a mian. w woj. małopolskim zgłoszono tuszkę mięsną rysia polskiego jako wyrób regionalny. I to zostało zarejestrowane w Ministerstwie Rolnictwa.
Jest to rejestracja tylko teoretyczna, bo w jakim sposób ta tuszka mięsna zostanie skonsumowana w zbiorowym żywieniu, np. na dożynkach lub innym gminnym święcie? Co na to powie san-epid?
Ale nie moja to sprawa, chociaż ........
_________________
http://www.golebie.wombat.fc.pl/
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Copyright 2016 by RasoweGolebie.pl