Przesunięty przez: slaby1986 2010-03-05, 10:47 |
|
budapeszt

Wiek: 26 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 140 Otrzymał 11 piw(a) Skąd: radom
|
Wysłany: 2012-03-11, 22:16
|
|
|
Witam co do wywarów to stosuje wywar z pokrzywy, ocet jabłkowy też ale rzadko i nie stosuje go w trakcie karmienia młodych Podaje miód z wodą czosnek z wodą, cebule posiekaną. |
|
|
|
 |
justysia2606 [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-04-21, 15:42
|
|
|
No to ja podam kilka przepisów:
Mniszek lekarski [ Taraxacum officinale ], tzw. mlecz.
Działa odtruwająco, oczyszczająco i wzmacniająco na organizm. Substancje czynne znajdujące się w mniszku pobudzają działanie wątroby i nerek dlatego jest on stosowany do leczenia schorzeń , w których należy usuwać toksyny z organizmu. Korzenie mniszka jedzone na surowo lub suszone i użyte do przygotowania herbatki ,mają działanie oczyszczające, wspomagające trawienie, działają napotnie i moczopędnie. Rozrzedzają krew i są uważane za doskonały środek przeciw zagęszczeniu krwi.
Herbatka z mniszka
Jedną kopiastą łyżeczkę od herbaty korzeni zalać ¼ l. zimnej wody. Następnego dnia ogrzać do wrzenia i przecedzić. Jedna łyżka ekstraktu z mniszka na dwa litry wody raz w tygodniu. Napój ten stymuluje prace gruczołów i oczyszcza krew. Powoduje wzrost formy, korzystnie wpływa na funkcje hormonalne u rozpłodowców.
Pokrzywa zwyczajna [ Urtica dioica ]
Cała roślina ma właściwości lecznicze. W fitoterapii wykorzystywana jest jako środek ‘’czyszczący krew’’
Ze względu na jej właściwości usuwania chlorków oraz mocznika z krwioobiegu. Wykazuje także działanie ściągające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Może być stosowana w terapii stanów zapalnych dróg moczowych i przewodu pokarmowego. Jest również pomocna w leczeniu chorób reumatycznych oraz jako lek moczopędny. Działa osłaniająco na skórę np. podczas pierzenia ptaka.
Herbatka
Jedna łyżka suszonej pokrzywy na jeden litr wody. Zalać wrzątkiem i zostawić 20 min do naciągnięcia.
Czosnek [ Allium ursinum ]
Jest to naturalny antybiotyk o dużej sile działania bez skutków ubocznych. . Ma bardzo szerokie spektrum działania. U gołębi podawanie soku i olejku czosnkowego działa stymulująco na procesy przemiany materii, pomaga w wydalaniu substancji szkodliwych. Działa grzybobujczo i bakteriobujczo.
Preparat czosnkowo cebulowy
5 dużych czosnków
5 dużych czerwonych cebuli
0,7 l octu jabłkowego
0,5-1 litra miodu spadziowego
Wszystkie składniki razem wymieszać
Olej czosnkowy
Obrać 25 dkg. czosnku drobno posiekać zalać litrem oleju [ słonecznikowy, sojowy – najlepiej z pierwszego tłoczenia ] Wszystko razem wymieszać zlać do ciemnych butelek i odstawić w ciemne miejsce na 2-3 tyg.
Na drogi oddechowe (bardzo polecam)
Jedna duża główka czosnku, 50 g. wódki. Łupinę czosnku, [ skórkę główki ] i ząbki drobno posiekać
I zalać alkoholem. Używać 20 kropli na jeden litr wody dwa razy dziennie przez okres 4-5 dni, dwa dni przerwy i znowu podać.
Sok
Pół kilograma czosnku rozgnieść i zmiksować z jednym litrem ciepłej wody, dodać 200 g. glukozy
Włożyć do lodówki po 24 godz. Przelać do butelek z ciemnego szkła. Przechowywać w suchym oraz
ciemnym miejscu.
Podawać jedną łyżeczkę na jeden litr wody lub dwie łyżeczki na jeden kilogram karmy.
Nalewka
10 dkg. czosnku na pół litra wódki. Czosnek rozdrobnić zalać wódką i odstawić na dziesięć dni
Często potrząsać. Po dziesięciu dniach zlać do butelek i przechowywać w ciemnym suchym
miejscu.
Okres pierzenia
Jeden litr octu jabłkowego, pół kg. Miodu i 20 dkg. czosnku .Ocet podgrzać do temperatury 20
stopni. Dodać miód, i drobno posiekany czosnek ciągle mieszając. Całość włożyć do ciemnego i
chłodnego miejsca, a po dziesięciu dniach przecedzić i zlać do butelek z ciemnego szkła.
Podawać jedną łyżkę stołowa na jeden litr wody codziennie w czasie pierzenia. Później możemy
podawać jeden dwa razy w tygodniu.
Róża dzika
Stosowana jest jako surowiec witaminowy. Dzięki dużej zawartości witaminy C.
Może być wykorzystywana jako źródło tej witaminy w leczeniu przeziębień.
Owoce zawierają taninę, glukozę, tamują krwawienie działają moczopędnie i oczyszczająco.
Stosujemy przy ogólnym osłabieniu, nieżytach dróg trawiennych, stanach pobudzenia nerwowego, glistach.
Napar
30 owoców zalać trzema litrami wody. Gotować dwie minuty, odcedzić i podawać do picia
Doskonale działa jako regulator przemiany materii.
Cebula [ Allium cepa ]
Cebula pomaga utrzymać zdrowie i długowieczność. Działa wzmacniająco, bakteriobójczo,
pobudza popęd płciowy wspomaga nerki, wątrobę, pomaga w schorzeniach górnych dróg oddechowych. Działa przeciw robakom.
Biegunka
Garść łupin z cebuli gotować przez 10 minut w litrze wody podawać do picia aż do ustąpienia
dolegliwości.
Trzy cebule gotować w litrze wody przez dwie godziny. Po ostygnięciu podać do picia
Cebula hamuje proces pierzenia.
Jedna średnia cebula czerwona utarta i moczona dwanaście godzin w 5 litrach wody, podawać
Do picia jeden raz w tygodniu skutecznie hamuje wypadanie lotek. Sok można podać na pokarm.
Syrop na drogi oddechowe
Pokroić dwie cebule posypać cukrem najlepiej trzcinowym po 2 dniach gdy wytworzy się syrop
możemy stosować podając jedną łyżkę na dwa litry wody.
Narazie tyle. Mam więcej przepisów mam w moim "magicznym zeszycie".
Przepisy pochodzą bodajże ze starej gołębiarskiej książki, którą wypożyczyłam kilka lat temu, jednak nie pamiętam autora. Mam nadzieję, że się przydadzą a jak znajdę resztę to też tu zamieszczę.
Przepisy pochodzą ze stron.
http://www.fijak.gorzowwlkp.pl/ziola.html |
|
|
|
 |
sebacha95

Wiek: 22 Dołączył: 31 Paź 2010 Posty: 319 Otrzymał 30 piw(a) Skąd: Pobiedziska koło Poznania
|
Wysłany: 2012-04-21, 17:28
|
|
|
justysia2606 dzięki mi się bardzo spodobały niektóre przepisy:) |
_________________ Pomogłem? postaw browara |
|
|
|
 |
syrtyr
-----

Wiek: 38 Dołączył: 13 Gru 2011 Posty: 1440 Otrzymał 238 piw(a)
|
Wysłany: 2012-04-21, 19:06
|
|
|
Ja też mam te przepisy 12 stron zobaczę czego nie dopisałaś i dodam. Co do pokrzywy używam herbaty expresowej ,ale latem naturalnie uzbieram trochę. |
|
|
|
 |
justysia2606 [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-04-21, 19:15
|
|
|
syrtyr, miałam gdzieś napary z warzyw takich jak pietruszka, seler coś w tym stylu ale za cholewe nie mogę znaleźć mojego starego zeszytu. Wstaw co uważasz za najlepsze przepisy a ja coś może jeszcze znajdę Tak tak ja też latem wolę świeżą pokrzywę, a że mam jej wokół domu multum to i na zimę ususzę sporo |
|
|
|
 |
syrtyr
-----

|
Wysłany: 2012-04-21, 21:29
|
|
|
sałata ma działanie oczyszczające organizm pobudza trawienie,poprawia pracę wątroby oraz krążenie.
Napar na drogi oddechowe
1 łyżeczka nasion na 1l wody
Pietruszka
Zawiera duże ilości wit C i prowitaminy A. Posiada działanie wzmacniające, poprawia trawienie, niszczy pasożyty jelitowe , biegunki.
Pasożyty
Nać pietruszki. korzeń selera, fiołek trójbarwny gotować 3 min w 0,2l wody pozostawić na 15 min do naciągnięcia
Biegunki
25gkorzeni pietruszki 1g skórki pomarańczowej 1g skórki grejfrutowej, gotować w 1l wody aż pozostanie 0,5l wody > po ostygnięciu podać do picia.
Odwar
25dkg pietruszki z dodatkiem kory dębowej podawac w ilości 200ml na 1l wody aż do ustąpienia dolegliwości
seler
działa wzmacniająco wzbogaca org. w minerały .Zawiera wit. A oraz prowitaminę A,B1,B2, B6,PP,E,C, tłuszcze , białka, aminokwasy , microelementy. Niszczy bakterię i grzyby w żołądku , jelitach.
Nalewka
Pokrojone liście umieszczamy w butelce z ciemnego szkła i zalac spirytusem. Po dwóch tygodniach zlać i zalać podobnie wódką.Następnie po 2 tygodniach łączymy obydwie nalewki .Podawać 1 łyżeczkę na 1 kg karmy.
Jest jeszcze trochę tego : rabarbar , czarna porzeczka itd. |
|
|
|
 |
kamilorlik

|
Wysłany: 2012-04-22, 09:50
|
|
|
Witam ja też podam jakieś przepisy te co mam zapisane :
Przykładowy przepis na taką miksturę:
-2-3 marchewki
-2 cebule białe
-2 cebule czerwone
-1 głowka czosnku
-1 buraczek czerwony
-2 pietruszki
-1 seler
-1 pora
-1 jabłko
miksujemy a następnie dodajemy 2-3łyżki miodu oregano i zalewamy octem jabłkowym 2-4 łyżek,mieszamy.
Przechowujemy w zakręconym słoju w ciemnym chłodnym miejscu.
Używamy na bieżąco podając to na karmę 2 razy w tygodniu posypując drożdżami,sproszkowane zioła quikor,mieszanka mineralna i inne w/g upodobań dodatki
Pocięte świeża natka pietruszki, selera, sałata, liście buraczków(botwinka), karczocha mlecza
Sporządzanie:Umyte liście wyżej wymienionych warzyw pokroić na małe kawałki lub też przypiąć do ściany gołębnika w całości ta by gołębie mogły je dziubać.Podawac 3-4 razy w tygodniu zawsze świeże.Gołębia najlepiej smakuje sałata lekko przerośnięta.
Granulat:
Pocięte i wysuszone kawałki marchwi, buraczków, pietruszki, jabłek,selaera,
Sporzadzanie:umyte warzywa pokroić w kostkę 0,5 na 0,5cm i położyć na silnym słońcu lub w piekarniku do niecałkowitego wysknięcia aby owoce były jeszcze lekko miękie..Przechowywac w ciemnym suchym miejscu.Najlepiej sporządzać ilości niewielki na okres 1 tygodnia.Odmierzyć taką sama ilość granulaty i podawać codziennie z karmą. |
|
|
|
 |
Mati100
W. wschodniopruskie

Wiek: 19 Dołączył: 08 Lut 2011 Posty: 469 Otrzymał 136 piw(a) Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2012-08-07, 14:32
|
|
|
Przepis na olej czosnkowo-cebulowy
Składniki:
-3 główki czosnku
-2 cebule
-litra oleju
-litrowy słoik
Czynności:
Czosnek obrać. Ząbki pojedynczo dusić w maszynce do czosnku. I tak aż zdusisz wszystko. Cebulę również obrać pokroić na kawałki tak aby zmieściło się w maszynce i podusić. Zalać to olejem do pełna i zamieszać.Odstawić na 6-7 dni w ciemne miejsce. Po tym czasie odcedzić olejek ,a tą papkę z czosnku i cebuli wywalić. |
_________________ Pomogłem? Postaw piwo |
|
|
|
 |
Mischel26

Wiek: 22 Dołączył: 08 Maj 2012 Posty: 120 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wlkp.
|
Wysłany: 2012-08-07, 14:56
|
|
|
A jak to się podaje |
_________________ Aby jelenia upolować, trzeba go wprzódy ujrzeć. |
|
|
|
 |
Mati100
W. wschodniopruskie

Wiek: 19 Dołączył: 08 Lut 2011 Posty: 469 Otrzymał 136 piw(a) Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2012-08-07, 15:31
|
|
|
1 łyżka stołowa na 1 kg karmy:) |
_________________ Pomogłem? Postaw piwo |
|
|
|
 |
Bitek
Wiek: 19 Dołączył: 21 Cze 2012 Posty: 215 Otrzymał 38 piw(a) Skąd: Mazury
|
Wysłany: 2012-08-07, 15:32
|
|
|
Mischel26, lejesz na karme, od Matiego słyszałem że podaje na 1kg łyżke stołową.:) |
|
|
|
 |
Mischel26

|
Wysłany: 2012-08-07, 15:52
|
|
|
Bo ja zawsze kupuje gotowy a czy jest przepis na jakiś preparat o podobnym dzialaniu tylko żeby mieszało się go z wodą Bo wiadomo że w karmie idealnie się nie wymiesza tego oleju. |
|
|
|
 |
Happek

Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 2343 Otrzymał 309 piw(a) Skąd: Okolice Siedlec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2012-08-07, 20:14
|
|
|
Do wody podaje się ocet jabłkowy a nie czosnkowy.
Ja na karmę olejek mieszałem w taki sposób że w wiaderko sypałem daną ilość karmy na to odpowiednią ilość olejku czosnkowego i machałem, trząchałem itd tym wszystkim, na koniec karma była idealnie obtoczona olejkiem, a bynajmniej dużo lepiej niż poprzez polanie po wierzchu. |
_________________ PAPUGI DO WOLIER!
"Tak to bywa, pies utonął-łańcuch pływa".
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
syrtyr
-----

|
Wysłany: 2012-08-07, 20:30
|
|
|
Mischel26 napisał/a: | Bo ja zawsze kupuje gotowy a czy jest przepis na jakiś preparat o podobnym dzialaniu tylko żeby mieszało się go z wodą Bo wiadomo że w karmie idealnie się nie wymiesza tego oleju. |
Olejek czosnkowy ma taka konsystencje że wymiesza sie idealnie, każde ziarnko jest błyszczące, bynajmniej ja tak mieszam że jest ok. |
|
|
|
 |
Mischel26

|
Wysłany: 2012-08-07, 21:52
|
|
|
Cytat: | Do wody podaje się ocet jabłkowy a nie czosnkowy. |
Również dodaje ocet jabłkowy obecnie z dodatkiem miodu ale mój olej czosnkowy jest strasznie gęsty i pisze na ulotce że na 1 kg karmy jedną "małą" łyżeczke i to chyba dlatego jest żle wymieszane. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|